Home

nart is

Nart Wielaard werkt op het snijvlak van maatschappij, technologie en bedrijfsleven. Hij brengt complexe ontwikkelingen terug tot eenvoudige en begrijpelijke verhalen en doet dat in de rol van gespreksleider, adviseur en schrijver. In vorige levens was hij registeraccountant, wereldreiziger en journalist. Zijn kennis ligt vooral op het gebied van thema's als big data, sustainability, ondernemerschap en nieuwe media. Nart is dol op vraagtekens en heeft een hekel aan uitroeptekens. In overdrachtelijke zin dan natuurlijk. 

Naast een veelheid aan projecten voor opdrachtgevers uit bedrijfsleven en schreef samen met hoogleraar Sander Klous het boek Wij Zijn Big Data. Er zitten twee andere boeken in de pijplijn maar die pijplijn kon wel eens lang zijn.

Nart vindt het leuk als u belt voor een kennismaking.

    

Satellieten voorspellen graanoogst

Welke analist heeft nog kwartaalcijfers nodig als het ook mogelijk is om realtime de belangrijke indicatoren te verkrijgen met informatie van satellieten? Niets staat ons bijvoorbeeld technisch in de weg om met satellieten de graanoogst van Rusland te voorspellen, daarmee een kennisvoorsprong te creëren op degenen die deze informatie niet hebben en door middel van arbitrage op de financiële markten ervan te profiteren.

Het klinkt als een idee van een overspannen trendwatcher maar niet is minder waar. De Amerikaanse firma Lanworth begeeft zich al enige tijd in deze markt en getuige een verhaal op de website van CNBC met bewezen succes. Twee maal daags vindt vanuit de ruimte een analyse plaats van de Russische akkers en naar verluidt kan men met de verkregen data een goed beeld krijgen in hoeverre ziektes, overstromingen en bosbranden invloed hebben op de oogstprognoses. Het bureau verschaft haar klanten – waaronder hedgefunds – steeds een update vlak voordat de officiële regeringsprognoses verschijnen en met deze legale voorkennis zijn zij spekkoper. Meer lezen? Zie mijn stukje alhier.