Home

nart is

Nart Wielaard werkt op het snijvlak van maatschappij, technologie en bedrijfsleven. Hij brengt complexe ontwikkelingen terug tot eenvoudige en begrijpelijke verhalen en doet dat in de rol van gespreksleider, adviseur en schrijver. In vorige levens was hij registeraccountant, wereldreiziger en journalist. Zijn kennis ligt vooral op het gebied van thema's als big data, sustainability, ondernemerschap en nieuwe media. Nart is dol op vraagtekens en heeft een hekel aan uitroeptekens. In overdrachtelijke zin dan natuurlijk. 

Naast een veelheid aan projecten voor opdrachtgevers uit bedrijfsleven en schreef samen met hoogleraar Sander Klous het boek Wij Zijn Big Data. Er zitten twee andere boeken in de pijplijn maar die pijplijn kon wel eens lang zijn.

Nart vindt het leuk als u belt voor een kennismaking.

    

The CFO in pole position

Op de valreep is er in 2020 dan toch nog een nieuw boek geboren. Ik zit al een jaar of zes op een ritme van een boek per jaar. Beetje per toeval, mensen melden zich met een idee en dan word ik (soms) enthousiast. Het blijft een geweldig gevoel om het eerste doosje open te maken. Inhoudelijk ben ik er ook apetrots op. 

Een kleine indruk over die inhoud: 

De Formule 1 nadert een historisch moment. Het moment waarop een computer beter kan racen dan een topcoureur. Voormalig wereldkampioen Sebastian Vettel was heel duidelijk over de rol van telemetrie. ‘Als vroeger iemand in een bocht sneller was doordat hij zijn eigen lijn reed, behield hij het hele raceweekend zijn voorsprong. Nu is alles zo transparant dat de engineer een betere lijn kan voorstellen.’

De bron van deze revolutie is data. Grote hoeveelheden data. Computersystemen kunnen met die data instant beslissingen nemen over bandenkeuze, optimale lijnen in de bocht, timing van pitstops, motormanagement en tal van andere zaken. Ze kunnen zorgen dat je ‘in control’ blijft als coureur zodat je nog een tikje sneller kunt.

Nu de auto’s van de topteams weinig voor elkaar onder doen – de verschillen in rondetijden zijn extreem klein – wordt steeds duidelijker: wie de beste beslissingen neemt wint de race. En we moeten simpelweg erkennen dat de computer beter is op dat punt. Ook in het bedrijfsleven leidt betere informatie tot betere beslissingen. Succes in de concurrentiestrijd – eveneens met minimale verschillen - draait in een datagedreven tijdperk steeds meer om dit simpele uitgangspunt. En wie het niet kan bijbenen is straks out of business. 

In het boek argumenteren we waarom de CFO daarin een hoofdrol speelt. Wil je daar meer over weten, koop het dan gewoon!